Aumanet Ammattilaiset nousevat korkeammalle

Luotettavia, räätälöitäviä sähköposti, intranet- ja www-ratkaisuja pienille ja suurille, etätyöhön, yritysten väliseen verkostoon tai raskaan sarjan tiedonvälitystarpeisiin. Auranmaan Aluetietoverkko Oy tarjoaa todellisia ratkaisuja, joilla saavutetaan todellisia tavoitteita.

Haluatko tietää lisää? »

Internetin tietoturvasta

Tämän ohjeen tarkoitus on selvittää Auranmaan Aluetietoverkko Oy:n tuotteiden ja palveluiden käyttäjälle niitä internetin tietoturva- ja virusuhkia, jotka ovat käyttäjän vastuulla. Jos tietokone tai tietokoneverkko liitetään internetiin, Auranmaan Aluetietoverkko Oy kehottaa aina miettimään myös tieto- ja virusturva-asioita. Auranmaan Aluetietoverkko Oy:n asiantuntijat ovat käytettävissä antamaan neuvoja ja kartoittamaan tilannetta käyttäjää huolestuttavien asioiden osalta.

Näissä ohjeissa kerrotaan yleisesti tietoturvaan ja virustorjuntaan liittyvistä asioista, jotka kaikkien internet-käyttäjien tulisi ottaa huomioon. Nämä ohjeet ovat yleisiä eivätkä koske pelkästään Auranmaan Aluetietoverkko Oy:n tuotteita ja palveluja vaan myös yhteysoperaattorisi palveluja.

Sisällys:
1. Internet-yhteyden tietoturva

Kun tietokone on yhdistetty internetiin, se on osa maailmanlaajuista tietoverkkoa. Tällöin tietokoneelle on mahdollista antaa komentoja muualtakin kuin omalta näppäimistöltä. Auranmaan Aluetietoverkko Oy suosittelee kaikille internetin käyttäjille, yhteystavasta (modeemi, ISDN, ADSL) riippumatta, palomuurin tai palomuuriohjelmiston käyttöä. Oikein määriteltynä palomuuri hidastaa yleisimpien murtautumistapojen läpipääsyä internetin kautta.

Valinnaisen internet-yhteyden (modeemi, ISDN) käyttäjän on lisäksi oltava selvillä oman yhteytensä asetuksista. On olemassa verkon kautta ladattavia ohjelmia, jotka muuttavat internetin yhteysasetukset poikkeuksellisiksi. Tällöin internet-yhteys voikin yhdistyä esim. ulkomaille ja maksaa ulkomaanpuheluhinnan.

Internet-yhteys kannattaa katkaista aina kun sitä ei käytetä. Tietokoneen sammuttaminen ja halutessa modeemin/ISDN-sovittimen johdon irrottaminen ovat suositeltavia toimenpiteitä, joilla ehkäistään tietomurrot käyttäjän tietämättä.

Vastuu yhteyden tietoturvasta on asiakkaalla, Auranmaan Aluetietoverkko Oy palveluntarjoajana ei vastaa asiakkaan puutteellisesta tietoturvasta aiheutuneista vahingoista.

2. Henkilötiedot verkossa

Auranmaan Aluetietoverkko Oy varoittaa internetin käyttäjiä yksityisyyden suojasta ja henkilötietojen luovuttamisesta verkossa:

- Auranmaan Aluetietoverkko Oy suosittelee erityisen kriittistä suhtautumista henkilötietojen, luottokortti- tai pankkitietojen luovuttamiseen internetin verkkopalveluissa

- sähköpostiosoitteen luovuttamisessa kannattaa olla varovainen, varsinkin epäilyttävien tahojen kanssa

- Auranmaan Aluetietoverkko Oy suosittelee käyttäjiä tarkistamaan tietokoneen asetukset niin, ettei kone käyttäjän tietämättä jätä tunnistetietoja internetin eri verkkopalveluihin

3. Virustorjunta

Auranmaan Aluetietoverkko Oy suosittelee kaikille internet-käyttäjille tehokasta ja ajantasaista virustorjuntaohjelmistoa. Virustorjunta on käyttäjien vastuulla, Auranmaan Aluetietoverkko Oy operaattorina ei vastaa mistään virustorjunnasta.

Lisäksi Auranmaan Aluetietoverkko Oy suosittelee uusimpien selain- ja internet-ohjelmistoversioiden käyttämistä ja käyttöjärjestelmän päivittämistä uusimilla päivityspaketeilla.

Erityistä huomiota Auranmaan Aluetietoverkko Oy  suosittelee kiinnitettävän sähköpostin liitetiedostoihin. Sähköpostin kautta kulkee merkittävin osa tietokoneiden viruksista eikä sähköpostipalveluntarjoajalla välttämättä ole minkäänlaista virustorjuntaa. Tässäkin tapauksessa virustorjunta on asiakkaan vastuulla.

Auranmaan Aluetietoverkko Oy suosittelee tutustumaan virustorjuntaan ennen internet-yhteyksien ja sähköpostin käytön aloittamista. Oikealla tiedolla ja toiminnalla pystyy torjumaan jo merkittävän osan viruksista.

4. Sähköpostin tietoturva

Tavallisen sähköpostin lähettäminen, vastaanottaminen ja lukeminen on lähes vaaratonta liitetiedostoja lukuunottamatta. Sähköpostiliikenteen salakuuntelu on Suomen laissa kielletty. Myöskin sähköpostin ns. monitorointi muualle on kielletty. Lähetettäessä postia ulkomaille on huomattava kohdemaan lainsäädäntö, joka saattaa poiketa kotimaan lainsäädännöstä.

Tavallisessa sähköpostissa ei pystytä todentamaan lähettäjää. Se tarkoittaa sitä, että vastaanottajaa kehotetaan olemaan kriittinen vastaanottamansa postin alkuperästä. Vastaanotettu posti voi myös olla lähettäjän tietämättä lähetetty esim. viruksen toimesta.

Sähköpostin tietoturvan osalta käyttäjä on vastuussa omasta tietoturvastaan.

Auranmaan Aluetietoverkko Oy suosittelee tuhoamaan sähköpostin välityksellä leviävät kiertokirjeet heti vastaanoton jälkeen. Kiertokirjeet ruuhkauttavat verkon palvelimet eikä niiden edelleen lähettäminen ole suositeltavaa.

Asiakas on vastuullinen käyttämiensä ohjelmien tietoturvatasosta ja niiden mahdollisesti aiheuttamista ongelmista.

5. Lisätietoa

Auranmaan Aluetietoverkko Oy tarjoaa kaikille asiakkailleen kattavia tietoturvaratkaisuja verkkoliikenteeseen yhteistyökumppaninsa Härkätien Puhelin Oy:n kautta. Auranmaan Aluetietoverkko Oy:n asiantuntijat vastaavat mielellään kaikkiin asiaa koskeviin kysymyksiin. Ks. Yhteystiedot